Uluslararası Uzay İstasyonu nedir ve ne işe yarar? Uluslararası Uzay İstasyonunun sahibi kim?

Uzayda yapılan bilimsel deneyler insanlık için son derece önemlidir. Ülkemizin ilk Türk astronotu, yapay uydu olarak öne çıkan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda toplam 18 gün görev yapan Alper Gezeravcı oldu. Türkiye'nin ilk Türk astronotu olarak öne çıkan Alper Gezeravcı, uzay istasyonunda 13 bilimsel deneye katıldı ve daha sonra geri döndü. Bu noktada Uluslararası Uzay İstasyonu deneysel çalışmalar açısından ayrı bir önem taşıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu nedir?

Başta Dünya olmak üzere çeşitli gezegenlerin yörüngelerine yerleştirilmiş pek çok farklı türde yapay uydu bulunmaktadır. Uluslararası Uzay İstasyonu da bu yapay uydulardan biridir. Yapay uydular üç kategoride incelenir: Sabit yörüngeli uydular, orta yörüngeli uydular ve alçak Dünya yörüngeli uydular.

Bu tür yapay uydular arasında Uluslararası Uzay İstasyonu olarak bilinen yapay uydu, alçak Dünya yörüngesinde yer alan bir uydu olarak öne çıkıyor. Uzay aracının hem kalkış noktası hem de iniş noktası olarak gösterilen yere uzay limanı denir. Bu noktada Uluslararası Uzay İstasyonu da bir uzay limanıdır ve orada yaşanabilecek kapasiteye sahiptir.

Uluslararası Uzay İstasyonu ne işe yarar?

İngilizce karşılığı Uluslararası Uzay İstasyonu olan Uluslararası Uzay İstasyonu, kısaca ISS olarak da biliniyor. Bu istasyon uzay deneylerinin yapıldığı bir laboratuvar merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Burada bulunan veya buraya gelen astronotlar fizik, kimya, biyoloji gibi pek çok farklı alanda deneyler yapma olanağına sahip oluyor. Uluslararası Uzay İstasyonu veya kısaca ISS, Dünya yörüngesindeki en büyük yapay uydudur. Yerçekimsiz bir alana sahip olan bu istasyonun içerisinde çok sayıda bilimsel deney yapmak mümkün. Bu yapay uydunun ilk kısmı 1998 yılında uzaya gönderildi. Bu yapay uydu üzerinde yapılan deneyler başka bir uzay fonksiyonu için de kullanılabilir.

Uluslararası Uzay İstasyonunun sahibi kim?

Dünya yörüngesindeki en önemli yapay uydulardan biri olan Uluslararası Uzay İstasyonu, aynı zamanda üzerinde en uzun süre insan kalış rekorunu da elinde tutmasıyla da dikkat çekiyor. Bu uzay istasyonunun yani yapay uydunun tek bir sahibi yok. Beş farklı uzay kuruluşu tarafından inşa edilen bu istasyon, yer kabuğundan doğru zamanda bakıldığında çıplak gözle görülebilecek özelliğe sahip. Uzay istasyonu projesinde yer alan uzay ajansları özellikle Rusya Federal Uzay Ajansı'dır; Kanada Uzay Ajansı, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı.

Uluslararası Uzay İstasyonu ne zaman tamamlanacak?

Pek çok bilimsel deneye kapı açan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun görev süresinin 2028 yılına kadar uzatılması bekleniyor. Bu bağlamda Uluslararası Uzay İstasyonu'nun hangi ülkelerde kullanıma açık olduğu sorusuyla karşılaşabiliriz. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri; Norveç, Rusya, Kanada, Japonya, Brezilya gibi ülkelerin yanı sıra İtalya, Almanya, İsviçre, Belçika, İsveç, Danimarka, İngiltere, Fransa, Hollanda ve İspanya'da da kullanabilirsiniz.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Karaman seçim sonuçları gerçek zamanlı!  Karaman'da seçimi kim kazandı?Karaman seçim sonuçları gerçek zamanlı! Karaman'da seçimi kim kazandı?
Ömer Fatih Sayan'dan yerel seçim açıklaması!  Ömer Fatih Sayan'dan yerel seçim açıklaması! “Son 48 saate girdik”
Kırıkkale seçim sonuçları gerçek zamanlı!  Kırıkkale'de seçimi kim kazandı?Kırıkkale seçim sonuçları gerçek zamanlı! Kırıkkale'de seçimi kim kazandı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir