Bir bilgisayara Windows, Linux veya MacOS gibi işletim sistemlerinden biri kurulabilir. FreeDOS cihazlarda kullanıcıların bu lisanslı işletim sistemlerinden herhangi birini seçip bilgisayara yüklemeleri gerekmektedir. Birçok kişinin cevaplamaya çalıştığı soru “FreeDOS ne anlama geliyor?” Açık kaynak kodlu bu işletim sisteminin temel özellikleri, nasıl kullanıldığı gibi konular çerçevesinde konunun ele alınması gerekmektedir.
FreeDOS nedir?
Piyasadaki bilgisayar modellerine baktığınızda Freedos tabiri ile karşılaşabilirsiniz. Bu terimin ne anlama geldiğini bilmek yeni bilgisayar satın alacak kişiler için önemlidir. “Özgürlük ne anlama geliyor?” Soruyu cevaplarken bilgisayar işletim sistemlerinden bahsetmeniz gerekiyor.
Normal şartlarda bilgisayar satın alacak kişi, cihazın işletim sistemi, versiyonu gibi donanım özelliklerini inceler. Bu konuyu incelerken cihazınızın markasına bağlı olarak Windows, Linux veya macOS gibi işletim sistemi türleriyle karşılaşabilirsiniz. FreeDOS bilgisayarları, lisanslı bir işletim sisteminin kurulu olmadığı cihazlardır. Dolayısıyla markaların herhangi bir lisanslı işletim sistemi kurmadan satışa sunduğu bu bilgisayarların maliyetleri daha düşük oluyor. FreeDOS işletim sistemi ile ilgili diğer bilgiler aşağıda listelenmiştir:
- FreeDOS, genellikle BIOS ekranını açarak cihazınıza lisanslı herhangi bir işletim sistemini kurmanıza olanak tanıyan DOS tabanlı bir teknolojidir.
- Ücretsiz DOS sisteminin temelleri, Microsoft'un 1999 yılında MS-DOS geliştirmeyi durdurmasıyla atıldı.
- FreeDOS bu doğrultuda geliştirilmiş olsa da Genel Kamu Lisansı kapsamındaki açık kaynaklı bir işletim sistemidir.
- FreeDOS bilgisayarlarda çalışmaya başlamak isteyen herkesin öncelikle cihaza Windows 7, Windows 8, Windows 10, Windows 11, Linux veya MacOS gibi bir işletim sistemi kurması gerekmektedir.
FreeDOS'un özellikleri nelerdir?
FreeDOS bilgisayarların temel özelliği herhangi bir lisanslı işletim sistemi içermemesidir. Ayrıca, tartışılan açık kaynaklı işletim sisteminin, cihaza herhangi bir Linux, Windows veya MacOS işletim sistemini kurma özgürlüğü sunduğu bilinmektedir. Bu nedenle FreeDOS'un en önemli özelliklerinden biri, kullanıcıların favori işletim sistemlerini cihazlarına kurmalarına olanak sağlamasıdır.
Yine markaların herhangi bir işletim sistemi kurmadan piyasaya sürdüğü bu cihazlar genel olarak daha uygun fiyatlı oluyor. Ancak FreeDOS bilgisayar kurulumunun sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için doğru adımları tamamlayarak cihaza işletim sisteminin kurulu olması gerekmektedir.
FreeDOS bilgisayarı satın almalı mıyım?
Bilgisayar satın alırken FreeDOS ya da Windows gibi işletim sistemleri arasında seçim yapmak isteyen kullanıcılar en avantajlı seçeneği bulmaya çalışıyor. “FreeDOS bilgisayarı satın almak mantıklı mı?” Bunu söyleyen kişilerin teknik detaylara olan hassasiyetleri doğrultusunda yanıt almaları gerekmektedir. Bu işlevselliğe sahip bir cihaz satın alan ve lisanslı işletim sistemi kurulumunu tamamlayan kullanıcılar, FreeDOS bilgisayarlarını rahatlıkla tercih edebilirler. Bu noktada “FreeDOS neden ucuz?” diye düşünüyor olabilirsiniz. sorusu gündeme gelirken, söz konusu işlevlere sahip cihazlarda lisanslı bir işletim sistemi bulunmadığından kullanıcılar, satın alma işlemlerini kendileri yapmak zorunda kalıyor. Ancak cihaza lisanslı bir işletim sistemi kurmaya vakti olmayan veya bu konuda bilgisi olmayan ve bir uzmana danışamayan kişilerin FreeDOS bilgisayarları yerine başka modelleri tercih etmeleri tavsiye edilmektedir.
FreeDOS ve Windows arasındaki fark nedir?
FreeDOS veya Windows çalıştıran bir bilgisayar arasındaki temel fark, cihazda lisanslı işletim sisteminin kurulu olup olmamasıdır. Başka bir deyişle FreeDOS bilgisayarları, kullanıcıların yalnızca cihaza lisanslı bir işletim sistemi kurmasını gerektirmesi açısından Windows veya MacOS bilgisayarlardan farklılık gösterir. Geri kalanı için FreeDOS cihazlarının donanım donanımı aynı modeldeki Windows işletim sistemininkinden farklı değildir.