Dünyanın en sıra dışı uzay gemilerinden biri! Bu da yeni bir şey: Proje lideri bu detayı “Bizi şaşırttı” diyerek paylaştı.

İstenmeyen maddelerin ve enerjinin uzaya salınıp orada birikmesinin yarattığı olumsuz durum, uzay kirliliği denilen bir gerçeği de ortaya çıkarıyor. Ancak The Guardian'a göre Japonya, uzay kirliliğiyle mücadele için önlemler aldı. Bu kapsamda ülke, dünyanın ilk ahşap uydusu LignoSat'ı fırlatmaya hazırlanıyor.

DÜNYANIN İLK AHŞAP UYDUSU!

Habere göre LignoSat sondası, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yapılan deneylerde özellikle sağlam ve çatlamaya karşı dayanıklı olduğu kanıtlanan manolya ağacından yapıldı. Bu yaz bir Amerikan roketinin fırlatılmasıyla ilgili planlar artık sonuçlandırılıyor.

Ahşap uydu, Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar ve ağaç kesme şirketi Sumitomo Forestry tarafından, ahşap gibi biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerin, şu anda tüm uyduların yapıldığı metallere çevre dostu alternatifler olarak kullanılıp kullanılamayacağını test etmek için inşa edildi.

“Kyoto Üniversitesi'nden Japon astronot ve havacılık mühendisi Takao Doi yakın zamanda şu uyarıyı yaptı:

“Dünyanın atmosferine yeniden giren tüm uydular yanarak küçük alümina parçacıkları oluşturuyor ve bu parçacıklar atmosferin üst kısmında uzun yıllar yüzüyor. Sonunda bu, Dünya'nın çevresini etkileyecek.”

Sorunu çözmek için Kyoto'daki araştırmacılar, ağaç türlerinin uzaya fırlatılma ve Dünya yörüngesine yapılan uzun uçuşların zorluklarına ne kadar iyi dayanabileceklerini belirlemek amacıyla bir proje başlattı. İlk testler, uzay koşullarını yeniden yaratan laboratuvarlarda gerçekleştirildi ve ahşap örneklerinin kütlede ölçülebilir bir değişiklik veya çürüme veya hasar belirtisi göstermediği tespit edildi.

“BİZİ ŞAŞIRTTI”

Proje yöneticisi Koji Murata, “Ahşabın bu koşullara dayanma becerisine hayran kaldık” dedi.

Bu testlerin ardından örnekler ISS'ye gönderildi ve burada Dünya'ya geri gönderilmeden önce neredeyse bir yıl boyunca maruz kalma testlerine tabi tutuldu. Bir kez daha çok az hasar belirtisi gösterdiler; Murata bunu, ahşabın yanmasına neden olabilecek uzaydaki oksijen eksikliğine ve çürümesine neden olabilecek canlıların bulunmamasına bağlıyor.

Çeşitli ahşap türleri test edildi ve manolya ağacının en güçlü olduğu kanıtlandı. Murata, bunun artık ahşap Kyoto uydusunu inşa etmek için kullanılacağını ve uzay aracının yörüngedeki performansını belirleyecek bir dizi deneyi içereceğini söyledi.

NE ZAMAN ÇIKACAK?

Murata, fırlatma aracıyla ilgili nihai kararın henüz verilmediğini ve seçeneklerin bu yaz Orbital Sciences'ın Cygnus aracıyla veya yılın ilerleyen aylarında benzer bir SpaceX Dragon göreviyle ISS'ye uçuşla daraltıldığını ekledi. Kahve fincanı büyüklüğündeki sondanın, üst atmosfere girmeden önce en az altı ay boyunca uzayda çalışması bekleniyor.

LignoSat yörüngedeki operasyonu sırasında iyi performans gösterirse, daha fazla uydu için ahşabın yapı malzemesi olarak kullanılmasının kapısını açabilir. (Fotoğraf kaynağı: Kyoto Üniversitesi)

Yerel seçimler 2024
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Yerel seçimlerde kimin oy vereceğine dikkat edin! Yerel seçimlerde kimin oy vereceğine dikkat edin! “Kimlik avı” uyarısı geldi!
Yalova'da görünce inanamadı!  Kafasında karton kutuyla sokaklarda dolaştıYalova'da görünce inanamadı! Kafasında karton kutuyla sokaklarda dolaştı
Korkunç kaza!  3 ölü, çok sayıda yaralı Korkunç kaza! 3 ölü, çok sayıda yaralı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir