Deepfake nedir, deepfake ne anlama gelir? Deepfake nasıl tespit edilir?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeler ve yenilikler sayesinde her gün başka bir teknolojik kavramla karşılaşıyoruz. Bu kavramlardan biri de deepfake terimidir. Deepfake teknolojisi, günümüzde sanat camiasından iş hayatına kadar pek çok farklı alanda karşılaştığımız bir teknoloji türüdür. Teknoloji dünyasındaki yenilikler, doğru kullanıldığında insan hayatına fayda sağlarken, yanlış kullanıldığında büyük zararlara da yol açabiliyor.

Deepfake çalışmıyor mu?

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte pek çok farklı terim insan hayatına girmiştir. Bu terimlerden biri de deepfake adı verilen, yapay zeka teknikleri kullanılarak oluşturulan ve yaygın olarak ses veya görüntüyü değiştirmek için kullanılan bir teknolojidir. Bu noktada deepfake'in Türkçe anlamda ne anlama geldiği sorusu ortaya çıkabilir. Bu kavram derin ve yanlış kelimelerinin birleşmesinden oluşan bir kelimedir. Derin kelimesinin Türkçe karşılığı “derin” iken sahte kelimesi “yanlış” anlamına gelir.

Deepfake'ler nasıl oluşturulur?

Deepfake teknolojisi kullanılırken yapay zeka teknikleri kullanılıyor. Bu teknolojiyle herhangi bir kişiyi videoya ekleyebilirsiniz. Bu ekleme izinsiz yapıldığında büyük sorunlara yol açabilir. Bu teknoloji, insanları videolara veya fotoğraflara eklemekle kalmıyor, aynı zamanda ses kayıtlarını kullanarak yeni bir ses kaydı oluşturma özelliğine de sahip. Deepfake sürecinde otomatik kodlayıcılar ve yapay sinir ağları kullanılıyor. Bu yapay sinir ağları ile herhangi bir kişinin yüzünün veya sesinin farklı açılardan görüntüleri elde edilebilmekte ve bu görüntülerle videolar oluşturulabilmektedir.

Deepfake nasıl tespit edilir?

Deepfake teknolojisinde kullanılan araçlar yapay zeka yöntemleri olduğundan pek çok riski bünyesinde barındırmaktadır. Bu noktada deepfakelerin nasıl tespit edileceği sorunuyla karşılaşabiliriz. Deepfake teknolojisi ile herhangi bir bireyin sesini veya yüzünü kullanarak yeni ve ayırt edilemeyecek bir ses veya görüntü kaydı oluşturmak mümkün. Bu teknolojinin ses, video veya fotoğraf kaydında kullanılıp kullanılmadığını öğrenmenin birkaç yöntemi vardır. Bu yöntemler genel olarak şu şekildedir:

Bu teknolojinin bir videoda kullanılıp kullanılmadığını anlamanın ilk yolu videodaki kişinin hareket etmemesi veya göz kırpmamasıdır.
Videodaki kişinin yüz hareketleri videodan bağımsız olarak hareket edebilmektedir.
Videodaki kişinin sesi ilk bakışta gerçek gibi görünebilir. Ancak dikkatli incelendiğinde söylentinin asılsızlığını ortaya çıkarmak mümkün.
Videoda kullanılan kişinin cilt dokusu, yüz hatlarının değişmesi veya saç hareketi videonun temasıyla uyumlu olmayabilir.
Videolarda pikselleşme çok önemli bir sorundur. Deepfake teknolojisi kullanılarak hazırlanan video içeriklerinde piksel düzensizlikleri oluşabilmektedir.

Deepfake tehlikeli midir?

Deepfake teknolojisi, amacına uygun kullanılmadığı, farklı ve kötü amaçlarla kullanıldığı takdirde ciddi sorunlara yol açma potansiyeli yüksek bir teknolojidir. Reklamdan pazarlamaya, hizmet tanıtımlarından ünlü kişilere kadar pek çok alanda kullanım sıklığının artma ihtimali var. Özellikle iş dünyasında kullanıldığında ciddi maddi zararlara neden olabilir. Bu bağlamda deepfake'in suç olup olmadığı sorusu ortaya çıkabilir.

Bu teknoloji aracılığıyla video, ses kaydı veya fotoğraflarda kişinin yüzünün kullanılması hukuken kişilik haklarına saldırı anlamına gelmektedir. Hukuk alanında kişiliğin korunması temel bir prensip olduğundan, bir kişinin yüzünü veya sesini izinsiz kullanmak ve deepfake yapmak suç sayılmaktadır.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Yunanistan'ın güneyinde 6 büyüklüğünde depremYunanistan'ın güneyinde 6 büyüklüğünde deprem
Pandemi döneminde 4 bin TL'ye ev aldı!  Bunu gören şaşırıyorPandemi döneminde 4 bin TL'ye ev aldı! Bunu gören şaşırıyor
Sahibinden satılık tarihi kilise!  İstenilen numara dikkat çektiSahibinden satılık tarihi kilise! İstenilen numara dikkat çekti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir