TÜBİTAK’ın konuyla ilgili bir program yapmalarını istediğini belirten Dönmez, resmi kurumlara ait olmayan IBAN’ları içeren Twitter paylaşımlarını anahtar kelimeler kullanarak tespit etmek için hızla çalışmaya başladıklarını kaydetti.
11 kişilik ekiple programı iki günde tamamlayıp teslim ettiklerini anlatan Dönmez, “Web servis üzerinden dışarıdan erişime açtık. BTK programa giriyor ve şüpheli olarak işaretlediğimiz tweetlerin gerçekten şüpheli olup olmadığını kontrol ediyor. ve gerekli işlemleri yapar” dedi.
DAHA GENİŞLEYECEK
Programın tweet’lerde hem yazı alanlarını hem de birbirine eklenen görselleri değerlendirdiğini kaydeden Dönmez, şöyle devam etti:
“Öncelikle görselleri optik tarama sistemlerinden geçirerek metne dönüştürüyor.Böylece hem yazıda hem de görselde AFAD,AKUT,Kızılay,AHBAP gibi anahtar kelimeleri buluyor.Ayrıca varsa IBAN’ları çıkarıyor.Sonra doğrulaması yapılıyor. bu IBAN’lar yetkili kurumlara ait ise.” Çakışma durumunda sistem tarafından şüpheli olarak işaretlenir. Böylece program, kullanıcının şüpheli tweet’leri görmesini sağlar. Anahtar kelime içeren 1,5 milyon tweet tarandı. Bunlardan 1000 tanesi şüpheli olarak işaretlendi.”
Programın şimdilik sadece Twitter’da çalıştığını ancak gelecekte daha geniş sosyal medya alanlarına ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Dönmez, programı BTK bildirimleri ile geliştirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
Yoruma kapalı.