Sokak hayvanlarına ilişkin mevzuat Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2 Ağustos'ta “160 Sayılı Hayvanların Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Teklifi” başlıklı 17'nci madde yürürlüğe girdi.

REKLAM

İktidar ortaklarından Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) sokakta yaşayan köpeklerin “seslendirilmesini” planlayan tartışmalı yasa tasarısı, Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı 17 maddelik öneri, uzun süren çalışmaların ardından 30 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, AK ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) oylarıyla yasalaşan sokak hayvanları düzenlemesini Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağını duyurdu. .

Özel, “Bunu yürütmenin durdurulmasını talep ederek yapacağız” dedi. Dedi.

Tartışma yaratan yazıda neler değişti?

Sokakta yaşayan köpeklerin “insanlar için ölümcül tehlike oluşturduğu” gerekçesiyle hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı, 23 Haziran Salı akşamı tarım, ormancılık ve köy işleri komisyonunda kabul edildi.

Teklifin başından beri en çok tartışılan yönü, sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açan 5. maddeydi.

Söz konusu madde, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu'ndaki tartışmalar sırasında değiştirildi. Sonuç olarak öneri metninden “ötanazi” ibaresi çıkarıldı ve kediler kapsam dışı bırakıldı. Ancak teklif metninden “ötanazi” ibaresi çıkarılsa da Veteriner Hizmetleri Kanunu esaslarına göre sokak köpeklerinin öldürülmesi ihtimali açık tutuldu.

Tasarıdan “ötanazi” kelimesinin çıkarılması hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görülse de muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığı yönündeki itirazlarını defalarca dile getirdi.

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci başkanlığında yapılan görüşmelerde, tasarıda Veteriner Hizmetleri Kanunu'nun 9'uncu maddesinin üçüncü fıkrasına atıf yapılmasına karar verildi.

Veteriner Hizmetleri Kanununun 9. maddesinin 3. fıkrasında şu ifadeler yer almaktadır:

“Hayvanlara ötenazi yasaktır. Fakat,

a) Hayvanlarda acı ve ıstırap veren veya iyileşme sağlanamayan hastalıkların varlığı,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığını önlemek veya ortadan kaldırmak amacıyla veya insan sağlığı açısından risk teşkil eden durumlarda,

c) Davranışlarının insan ve hayvanların yaşamı ve sağlığı açısından tehlike oluşturması ve olumsuz davranışlarının kontrol edilememesi durumunda veteriner hekim ötenazi yapılmasına karar verebilir. Ötenazi bir veteriner hekim tarafından veya bir veteriner gözetiminde gerçekleştirilir.”

Tasarının dördüncü maddesinde de değişiklik yapıldı. Bu kapsamda “Huzurevlerine getirilen hayvanlar Bakanlığın sicil sistemine kaydedilmekte, rehabilite edilenler sahiplenilene kadar huzurevlerinde barındırılmaktadır”. Açıklama, “Huzurevlerine alınan hayvanlar Bakanlığın veri sistemine kaydediliyor ve rehabilite edilen köpekler sahiplenilene kadar huzurevlerinde tutuluyor.” şeklinde değiştirildi.

Çoğunlukla kabul edilen dördüncü maddedeki “rehabilite edilmiş” ibaresi “rehabilite edilmiş köpekler” olarak değiştirildi ve kediler kapsam dışı bırakıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir