Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü Pazartesi günü, Mars Orbiter gemisinin yer istasyonu ile iletişimini kaybettiğini, kurtarılamaz bulunduğunu ve Mangalyaan görevinin ömrünün sonuna geldiğini doğruladı.
ISRO, Mars Orbiter Misyonu ve MOM’u anmak için 27 Eylül’de düzenlenen ulusal toplantı hakkında, Mars yörüngesindeki sekiz yılını tamamlaması durumunda bir güncelleme verdi.
Bir teknoloji göstericisi olarak altı aylık bir yaşam süresi için tasarlanmış olmasına karşın, MOM’un Mars’ta olmasıyla birlikte Güneş koronasında da mühim bilimsel neticelerle Mars yörüngesinde ortalama sekiz yıl yaşamış olduğu tartışıldı. Ulusal uzay ajansı, Nisan 2022’de uzun bir güneş tutulması sonucunda yer istasyonuyla iletişimi kaybetmeden ilkin söylemiş oldu.
ISRO, ulusal toplantı esnasında itici gazın tükenmiş olması icap ettiğini ve bu yüzden sürdürülebilir enerji üretimi için “istenen irtifa işaretinin” elde edilemediğini söylemiş oldu.
ISRO’dan meydana getirilen açıklamada, “Uzay aracının kurtarılamaz olduğu ve ömrünün sonuna geldiği deklare edildi” denildi. “Vazife, gezegen keşifleri tarihinde devamlı dikkate kıymet bir teknolojik ve bilimsel başarı olarak kabul edilecektir.”
MOM, 5 Kasım 2013’te fırlatıldı ve 300 günlük gezegenler arası yolculuğu tamamladıktan sonrasında 24 Eylül 2014’te Mars yörüngesine yerleştirildi.
ISRO, “Gemide beş bilimsel yük ile donatılmış, bu sekiz yıl süresince, misyon, Mars’ın yüzey özellikleri, morfolojisi ve ek olarak Mars atmosferi ve ekzosferi hakkında mühim bilimsel anlayış kazandırdı.” Dedi.
Yoruma kapalı.