M2 SSD’yi seçerken dikkate alınması gereken faktörler vardır. Öncelikle SSD bağlantı türünüzü kontrol etmeniz gerekir. Cihaz uyumluluğu dikkate alınmalıdır. Bellek kapasitesi, okuma ve yazma hızı gibi birçok faktöre dikkat edilerek seçim yapılmalıdır.
Kaç tür M2 SSD vardır?
M2 SSD’ler iki türe ayrılır: SATA ve NVMe. Her iki tip de M2 form faktörüne sahip olmasına rağmen performansları ve veri aktarım hızları farklıdır.
- M2 SATA SSD’ler: Geleneksel SATA bağlantı standardını kullanan bu SSD’ler, 2,5 inç SATA SSD’lerle benzer hızlara sahiptir. SATA tabanlı M.2 SSD’ler genellikle 500-600 MB/s civarında veri okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Eski cihazlar ve anakartlarla uyumludur ancak NVMe SSD’lerden daha yavaş çalışır.
- M2 NVMe SSD’si: NVMe (Geçici Olmayan Bellek Ekspres) teknolojisini kullanan bu SSD’ler, verileri PCIe bağlantısı aracılığıyla aktarır. Çok daha hızlı okuma ve yazma hızlarına sahiptir ve genellikle 2000 MB/s ile 7000 MB/s arasında performans sunar. NVMe SSD’ler, modern bilgisayarlarda yüksek hızlı veri aktarımı ve hızlı yanıt süreleri gerektiren uygulamalar için idealdir.
M2 SSD’ler bu iki türün yanı sıra farklı sayıda PCIe hattı (x2, x4 gibi) ile farklı hız ve performans seviyeleri de sunabilmektedir. Ayrıca farklı boyutlarda olabilirler.
M2 SSD nasıl seçilir?
M2 SSD seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar:
- bağlantı arayüzü
- Kapasite
- Yazma hızlarını okuyun
- Marka ve güvenilirlik
- Soğutma çözümleri
- Fiyat
M2 SSD seçerken bu kriterler dikkate alınmalıdır. Bu sayede ihtiyaçlarınıza ve sisteminize en uygun M2 SSD’nin seçimi doğru bir şekilde yapılabilir.
M.2 mi NVMe mi?
M.2 ve NVMe arasında seçim yaparken öncelikle farkı bilmelisiniz. M2, SSD’lerin fiziksel form faktörünü ifade ederken NVMe, bu SSD’lerin veri aktarımında kullanılan bir protokoldür. M2 form faktöründeki bir SSD, hem SATA hem de NVMe arayüzlerini destekleyebilir ancak NVMe, PCIe üzerinden daha yüksek hızlarda veri aktarımı sağlayarak performansı artırır. Yani M2 bir yapı iken NVMe bu yapıda daha hızlı veri iletimi sunan bir standarttır.
M2 SSD yerine NVMe’yi kurmak mümkün mü?
NVMe SSD, M2 SSD yuvasına takılabilir. Ancak kurulacak yuvanın NVMe’yi desteklemesi gerekir. M2 yalnızca form faktörüdür; NVMe protokoldür. Anakartınızda NVMe desteği varsa M.2 yuvasına bir NVMe SSD takarak daha yüksek veri aktarım hızlarına ulaşabilirsiniz. Ancak yuva yalnızca M2 SATA SSD’yi destekliyorsa NVMe SSD takamazsınız.