Webb Planetary Science Project’te çalışan bilim adamı, çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Stefanie Milam, “Bildiğimiz kadarıyla yaşamın olduğu tek gezegen olan Dünyamızda suyun buraya nasıl geldiği bir sır olarak kalıyor” dedi. dedi.
Milam, “Güneş Sistemindeki su dağılımının tarihini anlamak, diğer gezegen sistemlerini ve bunların Dünya benzeri bir gezegene ev sahipliği yapıp yapamayacaklarını anlamamıza yardımcı olacaktır” dedi. ifadesini kullandı.
Comet Read’in asteroit kuşağında bir ana kuşak kuyruklu yıldızı olduğu, koma olarak da bilinen halesi ve kuyruğunun belirli zamanlarda ortaya çıktığı ve sınıflandırmasının 2006 yılında Michael Read ve diğer iki bilim insanı tarafından yapıldığı kaydedildi.
Geleneksel kuyruklu yıldızların, güneş ışınlarından uzak olduğu için su buzunun korunabileceği bir alan olan Neptün’ün yörüngesinin ötesinde uzandığı ve kuyruklarının Güneş’e yaklaştıkça buharlaşan buzlu maddeden yapıldığı iddia edildi.
KARBONDİOKSİT OLMADAN
Gökbilimci Michael Kelley, “Geçmişte ana kuşakta kuyruklu yıldızların tüm özelliklerine sahip uzay nesneleri gördük, ancak yalnızca Webb’den gelen bu kesin spektral verilerle, bu görüntüleri yaratanın kesinlikle su buzu olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Çalışmayı yöneten Maryland Üniversitesi öğretim üyesi. dedi.
Öte yandan, Webb’in ölçümleri 238P/Read kuyruklu yıldızında hiç karbondioksit olmadığını gösterdi.
Araştırmacılar, normal şartlar altında bir kuyruklu yıldızın uçucu maddesinin yaklaşık yüzde 10’unun karbondioksit olduğuna ve söz konusu gazın Read’de bulunmamasının suyun varlığından daha çarpıcı olduğuna dikkat çekti.
Sorunun iki mantıklı açıklaması olduğuna dikkat çeken Kelley, “Read’in asteroit kuşağında uzun süre kalmasının olası bir nedeni, karbondioksitin su buzundan daha kolay buharlaşması ve kuyruklu yıldızdan milyarlarca yıl önce ayrılmış olması olabilir” dedi. dedi.
Kelley, ikinci olasılığın, Comet Read’in Güneş Sisteminin hiç karbondioksit içermeyen sıcak bir bölgesinde oluşabileceğine dikkat çekti.
Araştırmanın yazarlarından Astronomi Araştırma Üniversiteleri Derneği’nden (AURA) Heidi Hammel, Asteroit Kuşağı’ndaki küçük ve sönük gök cisimleri nedeniyle önceden tespit etmenin zor olduğunu, orada olup olmadığını araştıracaklarını söyledi. Webb teleskop yapılarına sahip diğer ana kuşak kuyruklu yıldızlarındaki anhidrit karbondur.
Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.
Yoruma kapalı.