
Fransız mutfağı dünyanın en iyilerinden biri olarak bilinir. Bu nedenle, Fransız astronot Sophie Adenot, 2026'daki ilk uzay görevi sırasında aylarca dolu yiyeceklerle yaşamak yerine dünyanın tadına bakmanın bir yolunu aradı. Çözüm, Michelin Anne-Sophie Pic'in üç ünlü şefiyle işbirliği yapmaktı.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), ünlü şef tarafından hazırlanan yemeklerin International Uzay İstasyonu'na (ISS) adnotot “Epsilon Misyonu” için “Gıda bonusu” olarak getirileceğini duyurdu.
Astronotların esas olarak dondurulmuş alan görevlerinde ve boş ambalajlarda önceden onaylanmış gıdalarla beslendiğini beyan eden ESA, “bonus gıdaların” astronotlara ahlaki destek sağladığını, dünyayla bağlarını korumaya ve mürettebat arasındaki kültürel paylaşımı güçlendirmeye yardımcı olduğunu belirtiyor.
Uzay menüsünde ne var?
Alana gönderilecek menü, Brriachia ekmeği, karaman otları, köri ve füme yabani havuç çorbası ve pembe biber soğan çorbası üzerinde briachian ekmeğinin başlangıcı yer alıyor.
Ana rotalar, siyah sarımsak ve füme vanilya ile hazırlanan haşlanmış sığır eti ve tonka fasulyesi ve peynir kreması ile özel bir tavuk içerir. Tatlılarda hindistancevizi pirinç ve vanilya pirinç puding ve çiçek çikolata ve fındık kahvesi dikkat çeker.
“Büyük bir meydan okuma”
Ünlü şef, uzay misyonunun gastronomi açısından büyük bir zorluk olduğunu ve bunun uzay için yemek pişirmek, aşırı teknik kısıtlamalara rağmen tat duygusunu korumaya çalışmak anlamına geldiğini söyledi. ”
Pic tarifleri, Fransız havayolu servisinin restoran şirketi ile işbirliği içinde geliştirildi ve uzun süre steril çantalarda hazırlandı.
Çünkü uzayda, yiyecekler hem hafif, uzun ömür olmalı ve mikro yerçekiminde güvenli bir şekilde tüketilebilir.
Uzayda yer nedir?
ESA'ya göre, Amerikalılar genellikle kuru yiyecek tüketir ve Ruslar konserve yiyecekler tüketir. Menüler aylar önce hazırlanır ve sekiz günlük bir döngüde tekrarlanır.
Bununla birlikte, özel tarifler uzaya ahlak ve çeşitlilik katar. Adnot, bu özel yemeklerin uzayda kültürel bağ için eşsiz bir fırsat sunduğunu ve birlikte vakit geçirdiğini vurguluyor.