Dinozorlar çağlarında gelişen uçan sürüngenler olan Pterosaurlar, büyük bir boyuta ulaştılar – bazıları bir harp uçağı benzer biçimde kanat açıklığına sahipti – ve egzotik kafa armaları ve kanatlarını desteklemek için oldukça uzun bir parmak benzer biçimde çarpıcı bir anatomi sergilediler.
Araştırmacılar, bu canlıların ataları ve erken evrimi uzun süredir bilim adamlarını şaşırtmış olsa da, İskoçya’da Triyas Periyodu’nde ortalama 230 milyon yıl ilkin yaşamış ufak bir sürüngen kalıntılarının yeni bir incelemesi, pterosaurların mütevazı kökenlerine ışık tutmaya destek oluyor. Çarşamba günü.
Scleromochlus taylori adında olan sürüngenin pterosaurların yakın bir kuzeni bulunduğunu buldular. Pterosaurların en yakın akrabaları olarak kabul edilen lagerpetidler adlı bir grubun üyesidir. Araştırmacılar, direkt bir ata olmasa da, Scleromochlus’un pterosaurların evrimleştiği sürüngenlere fazlaca benzeyebileceğini söylemiş oldu.
Ortalama 20 santimetre uzunluğunda olan ve muhtemelen böcekleri ve öteki ufak omurgasızları yiyen Scleromochlus, nispeten büyük bir kafaya, uzun ve ince uzuvlara, kısa gövdeye ve uzun bir kuyruğa sahipti, muhtemelen iki ayak üstünde yürüyor ve ayak parmakları üstünde duruyordu. Daha ilkin varsayıldığı benzer biçimde kertenkele benzeri yada kurbağa benzeri bir yayılma duruşu yoktu.
Virginia Tech ve Birmingham Üniversitesi’nde paleontoloji alanında doktora sonrası araştırmacı olan ve Edinburgh’daki İskoçya Ulusal Müzeleri’nde araştırma üstünde çalışan ve gösterilen çalışmanın baş yazarı Davide Foffa, “Bir ele rahatça sığar” dedi. mecmua Tabiat. “Scleromochlus, pterosaurların ataları hakkında, muhtemelen ufak gövdeli karada yaşayan koşuculardan türediklerini gösteren benzersiz bilgiler sağlıyor.”
Scleromochlus, en eski dinozorlarla ortalama olarak bununla beraber yaşadı ve pterosaurlardan bir ihtimal 10 milyon yıl ilkin çıktı.
Araştırmacılar, Scleromochlus fosillerini içeren kumtaşının içini incelemek ve anatomisini ilk kez açıkça ortaya çıkarmak için gelişmiş tarama teknolojisi kullandılar. Yedi Scleromochlus bireyinin fosilleri, İskoçya’nın kuzeydoğu kıyısındaki Elgin kasabası civarlarında gün yüzüne çıkarıldı ve ilk kez 1907’de tanımlandı, sadece o zamanki teknoloji, hayvanın detaylı bir şekilde anlaşılmasına izin vermedi.
“Scleromochlus büyük, yırtıcı bir yırtıcı olmayabilir, sadece bizlere fazlaca garip bir hikayeyi hatırlatıyor. Bu, pterosaurlar benzer biçimde fazlaca ikonik hayvanların – sadece bu dinozorlar ve öteki birçok grup için geçerlidir – muhtemelen alçakgönüllü görünen atalardan başladığını gösteriyor” dedi.
Pterosaurlar, ortalama 150 milyon yıl ilkin kuşların ve ortalama 50 milyon yıl ilkin yarasaların ortaya çıkmasıyla, Dünya’nın ilk uçan omurgalıları oldu. İlk pterosaurlar küçüktü – ortalama karga büyüklüğündeydi – sadece daha sonraları 35 fit (10,7 metre) kanat açıklığına sahipti.
Edinburgh Üniversitesi paleontologu ve çalışmanın ortak yazarı Steve Brusatte, “Onlar hakkaten garip hayvanlar, o denli garip bir vücutları var ki en yakın akrabalarının ve atalarının ne işe yaradığını idrak etmek zor” dedi.
“Bir yelkenli benzer biçimde görünen, devasa bir yelken benzer biçimde uzun sıska bir parmağa bağlı büyük deri kanatları olan, bir timsahın burnu ve kürdan parmaklı ve uzun, sert bir kuyruğu olan ufak ayakları olan bulanık bir mahluk hayal edin ve bu bir pterosaur” Brusatte eklendi.
Kuşların aksine, pterosaurlar, vücutları tüylü ufak tüylerle kaplı olsa da, uçmak için tüy kullanmadılar. Kanatları, uzun bir dördüncü parmaktan ayak bileğine kadar uzanan sert bir zardan oluşuyordu.
Lagerpetidlerin fosilleri Afrika, Şimal ABD ve Cenup ABD’dan bilinmektedir ve Avrupa’da bulunan tek Scleromochlus vardır.
“Scleromochlus hala pterosaurlardan oldukça değişik görünüyor. Bir insana kıyasla bir tür maymun benzer biçimde, ”dedi Brusatte. “Açıkçası ilkel bir kuzen, zira duyarlı kemiklerinin özelliklerini, bilhassa ufak pelvisini ve ona bağlanan içe dönük uyluk kemiğini paylaşıyor. Sadece Scleromochlus’un hemen hemen bir kanadı yoktu. Hemen hemen bir pilot değildi. Evrimin daha meydana getirecek fazlaca işi vardı.”
Yoruma kapalı.