CHAMPAIGN — Ziraat teknolojisi ilerledikçe bununla beraber gelen tehlikeler de artıyor.
Robotik ve yeni teknolojiler tarımı dönüştürüyor. Sürücüye ihtiyacı olmayan traktörler esasen tarlalarda. Her boyutta ve şekilde dronlar ve kendi kendine sürüş ekipmanı var.
University of Illinois-Urbana Champaign’de ziraat ve biyoloji mühendisliğinde destek doçent olan Salah Issa, “Bu hakikaten fazlaca coşku verici. Önümüzdeki 10, 20, 30 yıl içinde ziraat bir tüm olarak değişecek. Tarıma odaklanan fazlaca fazla teknoloji, fazlaca fazla yenilik var.”
Issa’nın odak noktası, uzmanlık alanı, ziraat güvenliğini idrak etmek ve çiftlik kazalarını önlemektir. Araştırma ve geliştirme aşamasının, şu anda üreticilerin çizim tahtalarında bulunan yüksek teknolojili ziraat ekipmanlarına güvenlik ve kaza önlemeyi dahil etme zamanı bulunduğunu söylemiş oldu.
Issa, değişen teknolojinin tarımı son olarak dönüştürdüğü süre, ilk traktörün tanıtılmış olduğu 1896’daydı. Çiftçilerin atlarını ve katırlarını bırakmaları seneler aldı.
1930’ların sonunda, bir çok ziraatçi sonunda traktöre geçti. Ne yazık ki, 1970’lerde üreticiler için traktör devrilmesini önlemenin (ROP) mecburi kılınması için 40 yıl devam eden traktör kazaları ve ölümleri gerekti.
Şu anda Illinois’deki traktörlerin yarısında hala ROP yok, dedi. Son 20 yılda Illinois’de 200 ziraatçi traktör devrilmelerinde yaşamını yitirdi. Birçoğu ağır yaralandı.
Issa, yeni yüksek teknolojili ziraat ekipmanları geliştirilirken güvenlik ve kaza önlemenin geride kaldığını görmek istemiyor.
Issa, “Tüm bu inanılmaz teknolojiyi benimserken benim için mühim olan şey, güvenliği unutmamamızdır” dedi.
Issa, “Illinois’te her yıl traktör kazalarında 10 kişinin öldüğünü duyan insanoğlu, bu aldatıcıdır” dedi. “Ölümlerin yanı sıra ciddi yaralanmalar ve ampütasyonlar da var. Veritabanı olmadığı için kaç tane bulunduğunu bilmiyoruz.”
Issa, bir toplulukta bir ölüm meydana vardığında, bir dalgalanma etkisine niçin bulunduğunu söylemiş oldu. Bu ölüm ziraatçıyı, aileyi ve toplumu etkisinde bırakır. Hayatlar değişti. Issa, insanların bu ölümün tesirini senelerce hissettiklerini söylemiş oldu.
Hedef sıfır ölüme ulaşmak” dedi.
Issa ve meslektaşları, en iyi uygulamaları geliştirmek ve daha güvenli ekipman tasarlamaya destek olmak için çalışırken, çiftçilerden ve çiftlik operatörlerinden girdi arıyorlar. Issa, 9-10 Kasım tarihlerinde Urbana’da yapılması planlanan Gelişen Robotik ve Otonom Ziraat için Güvenlik Çalıştayı’nın organizatörlerinden biri.
Çalıştayda çiftçiler, akademisyenler, ekipman üreticileri ve hükümet düzenleyicileri yer alacak. Mevzular içinde araştırma gereksinimleri, informasyon eksiklikleri, risk, sigortalanabilirlik, düzenlemeler ve politikalar yer alır.
Issa, yeni dijital teknolojilerin %80’inden fazlasının hala araştırma ve kontrol aşamasında bulunduğunu söylemiş oldu. Bu, yeni ekipmanın piyasaya çıkmadan ilkin iyi mi daha güvenli hale getirileceğini bulmak için benzersiz bir fırsat olduğu anlamına gelir.
Yoruma kapalı.