
Fransız Gıda Güvenliği Ajansı tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, cam şişelerde (su, gaz ve alkol içecekleri dahil) satılan içecekler plastik şişelerden daha fazla mikrop içerir.
Bu şaşırtıcı keşif, mikropların yayılmasına ilişkin çalışmalara önemli bir katkı olabilir.
Mikroskobik ve genellikle görünmez plastik parçacıklar, yediğimiz yiyeceklere ve hatta insan vücudunun çeşitli bölgelerinde nefes aldığımız havada her yerde tespit edilir. Mikroplastiklerin insan sağlığına doğrudan zarar verdiğine dair hiçbir kanıt yoktur, ancak bu tema üzerine yapılan araştırmalar ivme kazanıyor.
Litre başına 100 parçacık
AFP ile konuşan araştırma direktörü Guillaume Duflos, araştırmanın bir parçası olarak Fransa'da satılan farklı içeceklerde mikrop miktarlarını ve bu miktarın kullanılan şişe türüne göre nasıl değiştiğini incelediğini söyledi.
Elde edilen sonuçlara göre, karbonatlı içecekler, limonata, dondurulmuş çay ve cam şişelerde satılan biralar litre başına ortalama 100 mikroplastik parçacık bulundu. Bu oran, plastik şişeler veya metal kutulardaki miktarın 5 ila 50 katı arasındadır.
Doktora öğrencisi Ieline Chaib, cam değil, camdan değil, şişenin kapaklarına resmin dış yüzeyindeki boyadan kaynaklandı. Bu boyaların renginin, şekli ve polimer yapısının şampiyonlardaki mikroplastiklerle örtüştüğü belirtilmiştir.
Andes'e göre, şişenin kapaklarında görünür çizikler yoktur, bu da sürtünmenin mikroplastikleri şişenin yüzeyine yaymasına neden olur.
Daha az etkilenen su
Sularda, tüm şişe türlerindeki mikroplar arasındaki ilişki nispeten düşüktü. Cam şişe litre başına 4.5 idi ve plastik şişelerde sadece 1.6 parçacık tespit edildi.
Bununla birlikte, 30 mikrop karbonatlı içecek, limonata içinde 40 parçacık ve 60 bira parçacığı bulundu.
Mikroplastikler zararlı mı?
ANSES şu anda mikroplastikler olarak tanımlanan herhangi bir referansın insanlar için toksik olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, açıklanan oranların bir sağlık riskini temsil edip etmediğini söylemek zordur.
Bununla birlikte, iyi haber, içecek üreticilerinin bu kirliliği azaltmak için şişe kapaklarına basit temizlik yöntemleri uygulayabilmesidir. Kurum tarafından denenen bir yöntem, havayı boğan havayı ve dolayısıyla su ve alkolle temizlenmeyi içeriyordu. Yöntem yüzde 60 mikroplastik kontaminasyonunu azalttı.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar, Bilimsel Gıda Kompozisyonu ve Analiz Dergisi'nde yayınlanan bir makalede sunulmuştur.