İsrail, Yemenli Husileri vurdu: Enerji santralleri ve limanlar hedef alındı

Ortadoğu’da gerilim artıyor.

REKLAM

İsrail ordusunun resmi X hesabında Pazar akşamı yayınlanan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının “İsrail’e yönelik son saldırılara tepki olarak” Yemenli Husileri vurduğu belirtildi. Gönderide enerji santrallerinin, askeri mühimmatın, petrol rezervlerinin ve bir limanın hedef alındığının altı çiziliyor.

“İsrail Hava Kuvvetleri, İsrail’e yönelik son saldırılarına yanıt olarak Yemen’deki Husi terör rejimine ait askeri hedefleri vurdu. Hedefler arasında, Husilerin İran silahlarını, askeri malzemelerini ve petrolünü bölgeye taşımak için kullandıkları enerji santralleri ve bir liman da vardı. “, ordu postasında okuduk.

“Geçtiğimiz yıl boyunca Husiler, İran’ın yönlendirmesi ve finansmanı altında ve Iraklı milislerle işbirliği içinde İsrail Devleti’ne saldırmak, bölgesel istikrarı baltalamak ve küresel seyrüsefer özgürlüğünü bozmak için faaliyet gösterdi.”

İsrail’in Husilere yönelik saldırısı Ortadoğu’da gerilimin çok yüksek olduğu bir döneme denk geliyor.

İsrail cumartesi günü Lübnan’a saldırı düzenleyerek Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldürdü.

İsrail, Hizbullah’ın 11 aydan fazla bir süre boyunca kendi kontrolü altındaki topraklara ateş açmasını durdurmaya kararlı olduğunu söyleyerek bu hafta Lübnan’daki hava saldırılarını önemli ölçüde artırdı. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, artan saldırılarda aralarında onlarca Lübnanlı kadın ve çocuğun da bulunduğu 720’den fazla kişi hayatını kaybetti. Devlet haber ajansı, çoğunlukla Sünnilerin yaşadığı sınır kasabası Şeba’da Cuma günü şafak vakti düzenlenen saldırıda aynı aileden dokuz kişinin öldüğünü bildirdi.

Birleşmiş Milletler’e göre, çatışmalar 211.000 kişiyi yerinden etti; bunların 85.000’i şu anda devlet okullarında ve diğer barınaklarda bulunuyor. Hava saldırıları 20 temel sağlık merkezinin kapatılmasına neden oldu ve yaklaşık 300.000 kişinin temiz suya erişimini engelledi.

İsrail, yaklaşık bir yıldır Gazze’nin yanı sıra Yemen ve Lübnan’a da aralıksız saldırılar gerçekleştiriyor. Bu saldırılarda kadın ve çocuklar başta olmak üzere on binlerce insan hayatını kaybetti.

Avrupa Birliği’nin (AB) dış politika sorumlusu Josep Borrell, resmi profilinde paylaştığı bir gönderide.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Gazze toplantısının ardından Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Borrell, “Barışa giden tek yol İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana yaşamasından geçiyor” dedi. İsrail başbakanının “Ne pahasına?” dediğini söyledi. Ne olursa olsun Lübnan ve Gazze’deki militanları yok etmeye kararlı göründüğünü söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir